El treball de recerca (2)

Com ja us he dit a l'entrada anterior, a la pàgina de l'Icària, si obriu  pestanya Batxillerat, us trobeu un apartat que posa Treball de Recerca que es subdivideix en cinc apartats més: 
  • Guia de l'alumne/a.
  • Presentació.

  • Calendari (que es renova cada curs, òbviament ara hi ha el del curs 2020-21).
  • Tipologies.
  • Propostes.
Ara us explicaré que trobem a cadascun d'ells:
  1. Guia de l'alumne/a: és un dossier de 17 pàgines, que us podeu descarregar (http://www.instituticaria.cat/media/files/file_626_13759.pdf) i que conté, si fa no fa, les informacions que heu trobat a El treball de recerca (1), la manera com a l'Institut s'avalua, el calendari i les intruccions sobre com s'han de citar les fonts, fer un glossari...
  2. Presentació: és un altre dossier, que només té 9 pàgines, que també podeu descarregar-vos (http://www.instituticaria.cat/media/files/file_626_14266.pdf) i que torna a explicar, més resumit, que és un treball de recerca, objectius, duració...i afegeix com se us assignen els tutors/es i qui us comunica l'assignació que, en el vostre cas, seré jo.

  3. Calendari: ja ho diu la paraula, aquí trobareu les dates que perioditzen el treball, les d'aquest curs les podeu agafar com a orientació de les del curs que ve. (http://www.instituticaria.cat/media/files/file_626_14263.pdf)
  4. Tipologies: això mateix, quins tipus de treballs de recerca existeixen: comparatiu, creació artística... també en un document que us podeu descarregar. (http://www.instituticaria.cat/media/files/file_626_14267.pdf)
  5. Propostes: i aquí hi trobeu tot de títols de treballs de recerca possibles que proposen des de cada departament, seminari, assignatura, com vulgueu dir-los. És un document de deu pàgines que també podeu descarregar-vos i que us pot ser útil, sobretot, si no teniu cap idea sobre el tema que voleu triar. (http://www.instituticaria.cat/media/files/file_626_14268.pdf)
I ara aprofitaré per parlar-vos, breument, dels que us proposem des del meu àmbit, o d'alguns, dels que a mi m'interessen més, o no...
  • Estudi semàntic de les introduccions d'algunes sèries. M'encanten les introduccions d'algunes sèries, m'agraden què ens diuen o què no ens diuen de la sèrie que presenten i sempre he volgut tutoritzar aquest treball.

  • Estudi sobre com un autor novell pot arribar a publicar un llibre. Aquest potser no m'agradaria tant dur-lo, però té el seu què. Implicaria cercar autors joves o que han publicat recentment a fi que ens expliquessin com ho han aconseguit.
  • De la lletra impresa al cinema i del cinema a la lletra impresa. El vaig dur una vegada i en vaig quedar molt satisfeta. Concretament vam agafar la pel·lícula "Pulp Fiction", vam triar l'escena que Vicent Vega i Mia Wallace es troben, van a sopar, ballen, ella té una sobredosi i al final ell la deixa a casa i la vam convertir en narració. El pas invers també seria interessant de fer, tot i que molt més complicat pel que fa a comptar amb el material que es necessitaria.

  • Passejada entre la lletra i la música actual: d’Antònia Font a Manel. Bé, Antònia Font ja no existeix com a grup, n'han sorgit força de nous, i n'hi ha molts més que es podrien remarcar. A més hi ha moltes maneres de fer un treball d'aquest tipus: des de centrar-te en les lletres d'un grup concret i estudiar-les, passant per la relació que tenen les lletres i les músiques, fins a l'estudi d'un estil concret, posem el rap, la seva minsa producció en català, i el possible per què. 
  • I com que dedicat a la dona només proposem una cosa tan trista com: Presència de la dona en la literatura actual, jo afegiria un altre tema, tipus: Investiguem si hi ha una manera diferent d'escriure segons el gènere al qual pertanyen els autors. M'explico: realment hi ha dues maneres d'escriure, una de femenina i una de masculina? Com podríem investigar això i arribar a alguna conclusió? Em venen al cap diverses maneres: agafant fragments de textos d'autors diversos i passar-los a possibles lectors que haurien d'identificar-ne el gènere; mirant quin és el gènere predominant, si hi és, dels autors que fan literatura típicament masculina o típicament femenina...

En proposem molts més, però ja us els mirareu amb calma si en teniu ganes.
Ara us toca a vosaltres, sabeu què voleu fer? Sabeu si el voleu fer sols a amb parelles? Si el voleu fer amb parelles, sabeu amb qui?


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

8 de març

El Treball de Recerca (4)

Tutoria personal